1 november 2015

wollig verlangen


Zie hier het resultaat van twee dagen spincursus.

Variërend van naalddikte 2 tot 7 of zo (Jij bepaalt de draaddikte, zei de juf. Laten we het erop houden dat ik die intentie had, maar in de praktijk niet veel te zeggen had aan het spinnewiel.).
Met de nodige kronkels, wolophopingen en restjes mos en stro (Art yarn heet dat dan wanneer je het expres zou doen.).

Het was even slikken om de ongewassen, vers van het schaap wol door mijn handen te laten gaan. Vooral waar de wol eerder bruin dan gelig was... Maar eenmaal dat overwonnen, was het fijn! Spinnen, pottendraaien, houtdraaien... Van vormeloos naar vorm door simpele handbewegingen (simpel in de betekenis van eenvoudig, niet als "gemakkelijk"). Ik hou daar zo enorm van. Glasblazen is ook zoiets. Dat staat nog op het verlanglijstje.
Voor de moment ontbreken de financiële middelen en de ruimte om een spinnewiel aan te schaffen. Ooit komt dat er nog wel van...


De omslagdoek groeit. Naar mijn zin iets te veel in de lengte, maar ach, dat geeft niet. Nog vier rijen bloemen te gaan. Stilaan zie ik ernaar uit om aan de rand te beginnen.

Creatief zijn kost me de laatste weken te veel energie. Of beter, vraagt energie die ik niet heb. Dus ik brei, en brei en brei, ook al vind ik dat niet altijd even fijn. Niet nadenken en tellen. En wanneer er weer een rij bloemen af is, verwonderd kijken en dromen van het eindresultaat (en van gelukkigere tijden, dat ook).

Liefs!

24 opmerkingen :

 1. Ja dat valt nog niet mee he, spinnen. Ik heb nu ook veel meer bewondering voor mooie garens :) Je omslagdoek schiet al lekker op. Ik wens je alvast e n fijne week.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Spinnen, dat moet wel bijzonder zijn. Wat fijn dat je dat hebt kunnen leren/oefenen. Je omslagdoek word echt heel erg mooi. En fijn dat je een project hebt waar je je toch op kunt storten. En ik hoop (en bid) dat je heel snel gelukkigere tijden zult kennen. XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Haha ja dat valt niet mee voor een ex-smetvrees-dame, ongewassen wol :-)
  Knap gedaan, Claire.
  Wens je mooie geluksmomenten toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Haha ja dat valt niet mee voor een ex-smetvrees-dame, ongewassen wol :-)
  Knap gedaan, Claire.
  Wens je mooie geluksmomenten toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zelf spinnen ... wat een ervaring !!! Veel succes met je sjaal ... ze wordt héél mooi !

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ...die omslagdoek, wat een prachtexemplaar wordt me dat!
  --hartjes voor jou, ik denk aan je!--

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heerlijk... Zo goed om met je handen bezig te kunnen zijn. Lekker aarden en hopelijk zo de broodnodige energie op doen. Ik denk dat je dat goed doet; je er toch toe zetten even te breien. Meditatief tellen.
  Ik stuur je wat energie x
  Lieve groetjes,
  Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 8. mooi, hoe die wol daar hangt. en wat heerlijk om dat met je eigen handen te kunnen doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. hihihi ! Ik herinner me dat ook nog, die vuile wol. Van toen ik klein was en we met heel het gezin aan het spinnen sloegen. Mijn moeder heeft dat spinnenwiel na bijna 40 jaar nog in haar kelder staan en ik mag dat zeker en vast meepakken als ik daar zin in zou hebben. Maar in tegenstelling tot toen woon ik nu op een appartementje en ik heb precies niet zoveel zin in vuile schapenwol in mijn huis. Ik spon ook van dik naar dun en terug trouwens . En soms verloor ik de draad gewoon en dan was ik vaak echt lang zoek om het terug te vinden ! Hmmm, ik word er helezaal nostalgisch van !

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat leuk, zo'n heel weekend spinles!!! Ik begin ook wat vaker aan spinnen te denken. Heb al eens gekeken naar spinnewielen op marktplaats en als je weet wat je wilt hebben, hoeft dat denk ik niet zo duur te zijn.
  Van je bloemensjaal word ik heel vrolijk! Wat een mooie kleuren gebruik je en wat een mooi geheel wordt dat! Gewoon lekker de therapeutische bezigheden zoeken en de tijd zijn werk laten doen!!
  Lieve groet, Nelleke

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Leuk, zo'n spincursus en dan nu bedenken wat je met het eindresultaat gaat breien of haken.
  Je omslagdoek wordt alsmaar mooier.
  Ik wens je "veel energie" !

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb in de zomer ook een zak vers geschoren wol van mijn tante gekregen.
  Buiten meteen in een grote teil warm water gegooid en Ace Delicat erover gegoten.
  Dat geel verdween meteen.
  Daarna was hij superwit.

  En daarna heb ik hem geverfd.
  Spinnen doet mijn tante voor mij (daarmee heb ik geluk want dat spaart een heleboel tijd)

  Ik begrijp wat jij wil zeggen van dat creatieve dat zoveel energie kost. Bij mij is dat met patchworkquilts. Telkens opnieuw heb ik heel veel zin om er eentje te maken. Er liggen hier nog zoveel stoffen die zich daartoe perfect lenen.
  en dan begin ik heel enthousiast lapjes te knippen en in een kleurencombinatie te leggen. Tot daar is het erg fijn.
  En DAN moeten die aan elkaar worden genaaid. En dat is ook nog fijn zo tot op de grootte van een baby quilt. Maar dan komt bij mij de verveling opzetten en denk ik pfffff, nog zoveel te gaan, en dan stik ik me te pletter en dan denk ik : het moet VANDAAG ten laatste af, en dan jaag ik me op en ben ik boos op de naaimachine (je kent ze, he, die die zoveel lawaai maakt) Ik eet dan helemaal niets en doe maar door, en uiteraard ben ik heel heel erg blij van het eindrresultaat en verwonder ik me (net als jij) telkens weer over hoe dat zo mooi kan zijn.

  Jouw bloemenshawl heb ik al vaak bekeken. Ik vrees dat ik die ook ooit MOET maken (maar dan wil je mij niet bezig zien :) )

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarom zou ik je niet bezig willen zien? Voor het ongeduld? Of voor de aparte breitechniek?

   Verwijderen
 13. Je bent echt bijna mijn evenbeeld Claire, ook ik ga binnenkort een cursus spinnen volgen, maar jij bent me voor! Ga je ook nog leren om je wol zelf te verven, lijkt me enig, je produkt van begin tot eind helemaal zelf maken. Je omslagdoek groeit nogal in een sneltempo zeg, ik moet je bewonderen! Zo mooi wordt hij, prachtig van kleur, een nog mooier patroon, kortom WAUW! Spijtig dat je zoveel problemen weer hebt met je energie, alhoewel ik daar ook af en toe last van heb moet ik eerlijk bekennen. Brei gewoon maar je sjaal lekker af dan als dat helpt, het niet moeten nadenken als je een patroon moet tellen is heel herkenbaar.
  Je maakte weer prachtige foto's!
  Dikke knuffel, rita.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Natuurlijk verven komt in het voorjaar. En daarna nog ecoprinten op stof. Vooral in dat laatste heb ik heel veel zin. Ik hou de data in het oog om snel te kunnen inschrijven.

   Verwijderen
 14. Spinnen? Iets wat ik ooitooitooit ook wil leren... en dan ook nog zelf kleuren die gesponnen draad ...Ooit! Eerst nog wat beter leren breien vrees ik.
  Je omslagdoek wordt prachtig......wat kan jij de kleuren toch ontzettend mooi kiezen!
  Ik duim voor snel meer energie... hier staat die anders ook op een laag pitje...en dan moet het nog eerst winteren vooraleer de dagen weer wat gaan lengen en ik heb daar nu al nood aan...aan zon en licht... breien helpt ...alleen is het bij mij een poepsimpel patroon... maar 't helpt : verstand op nul en blik op (oneindig).. op 't breiwerk.
  Liefs en nog een fijne zondag morgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. wat een leuke blog! ik zag u via andere blogster, want zo gaat dat, ik volg blogjes die dezelfde hobbys hebben als ik ook dingen over het dagelijks leven, ik blog niet regelmatig, maar als hobby, ik zal zeker hier weer op terug komen...liefs

  BeantwoordenVerwijderen