25 april 2016

over moetens

De opruimwoede woedt voort... En dit opbergmandje zal een collega helpen om haar babyverzorgingshoekje netjes te houden. :-)

Het heeft wat voeten in de aarde gehad voordat dit mandje er was. Volmondig ja zeggen op de vraag van een collega. Ik vind dat dus echt tof als iemand mij vraagt iets te maken. Maar eenmaal ja gezegd, wordt het een moeten. En daar wringt het schoentje bij mij.

Er moest altijd heel veel, vroeger. Zoveel dat ik ook mezelf moetens begon op te leggen. Tot ik 22 was en niet meer wilde. Het laatste examen en ik moest studeren en wilde niet meer. Dagenlang zat ik in mijn kamer met een cursus op schoot. Voor als iemand zou binnenkomen. En dagenlang weigerde ik. Dikke buis als gevolg. De enige ooit. Sindsdien blokkeer ik als iets moet (van mezelf).

Maar het is gemaakt, dat mandje, een maand of twee later dan de volmondige ja. Eenmaal begonnen ging het vlot, was het tof, gaf het voldoening. Rare ik.


weetjes:
patroon:  zelf getekend
stof:        buitenstof katoen Gutermann Little flower grayblue van bij Pieke Wieke
               contraststof + binnenstof  katoen van bij Stoffen Artevelde
               Decovil light voor buitenstof
               Vlieseline H630 voor binnenstof
grootte:  25 cm lang, 15 cm breed en 15 cm hoog

21 opmerkingen :

 1. Prachtige stoffenkeuze dit mandje! Echt heel mooi met die effen bodem! Knap hoor! En misschien moet je het anders bekijken. Je MOET dit mandje niet maken voor die collega. Je MAG dat maken. Hoe fijn is dat wel niet? En die voldoening doet helemaal deugd toch?
  Hoe mooi ook weer je collage met die roosjes... Ik ben jaloers op die mooie foto's (niet stout jaloers... lief jaloers...dat kan ook hé)
  Vind je het heel erg van jezelf van dat laatste examen? Is het er nu te laat voor...?
  Goh die opruimwoede...stuur ook maar wat naar mij... ik moet er dringend aan beginnen. Er zijn hier te veel rommelkasten...Maar echt rommel dan hé...
  Fijne week "bijnazottedoos"! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat laatste examen, dat is wel 20 jaar geleden hé. Ik vind dat niet erg en heb dat ook nooit gevonden.
   Ik vind de bodem van het mandje ook geslaagd. Eigenlijk was dit puur noodzaak, want ik had te weinig van de andere stof om de buitenkant in één geheel te maken. Dat de bodem komt piepen, is een gelukkige misrekening van mijn kant.
   Voor alle duidelijkheid: ik heb met veel plezier aan dat mandje gewerkt. Het is de twee maanden voordien, waarin ik "moest" beginnen en uitstelde, die er wat te veel aan waren. Eigenlijk had ik nog twee maanden langer kunnen uitstellen, want de bevalling is pas in juni. :-)
   Ook voor jou een fijne week van de zotte doos in wording!

   Verwijderen
 2. Van ver af lijkt de zijkant net van gebreide wol. Prachtig mandje en collage.
  Moeten, brrrr.
  Het moeten van mijzelf is minder geworden, ik mag van mijzelf veeeel meer dan vroeger. Gelukkig.

  Maar moeten van een ander daar reageer ik ook altijd slecht op. Dat eindigt in een geestelijke worsteling wat veel energie kost. Niet leuk dat jij dat ook zo voelt.

  Gisteren de slaapkamer opgeruimd en stapels en stapels afgeschreven prentenboeken weggedaan, daar zou ik ooit mooie enveloppen van vouwen, ja ja...nou dat hoef ik niet meer van mijzelf.
  Minder moeten. Fijn.
  Ik wens het jou ook toe.
  Liefs Katrien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Raar hé dat we worstelen, terwijl het gewoon kiezen om het te doen (of niet) en het vervolgens gewoon doen (of niet), zoveel makkelijker is en minder energie vraagt. Herkenbaar.

   Verwijderen
 3. Ik heb hetzelfde als Katrien: 'moeten' van een ander? Dan gaan mijn hakken in het zand. Helemaal als het om goedbedoelde (?) adviezen gaat. Bijzonder hoe zoiets gaat in de bovenkamer.
  Maar ik vind de 'omdenk-methode' van Kris wel een hele goede. Die neem ik mee :-))
  En je mandje? Vakwerk. Zoals gewoonlijk. Echt prachtig. Daar zie ik geen greintje 'moeten-allergie' in terug!
  Ik besef dat ik helemaal niets over je sjaal heb gezegd in je vorige post! Komt ie alsnog; hij is schitterend! En de kleur is subliem; past héél mooi bij je!
  Liefs,
  Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die goedbedoelde adviezen, daar gaat mijn haar inderdaad ook van overeind staan. Niet zozeer indien ze in de loop van een gesprek ontstaan, want dan is er geluisterd en is er respect. Het zijn eerder die algemeenheden en gevoeldodende adviezen als... Nee, ik ga er niet over uitweiden.
   Maar die van mogen en moeten, dat is een hele goede!

   Verwijderen
 4. Oh dat moeten ben ik ook allergish voor snap ik helemaal maar je mandje is weer een plaatje , zo mooi die stofjes bijelkaar .
  Die collega is een bofferd

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtig mandje! En ook ik sta achter de stelling "Maak van moeten mogen" en dan zeker als het over iets gaat dat je eigenlijk wel heel graag (en ook goed) doet. Het is maar één woordje verschil, maar het maakt het uitvoeren zoveel fijner.
  PS: je hebt weer een heel mooie collage gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt helemaal gelijk! Mogen is zoveel vrijer dan moeten.

   Verwijderen
 6. ik zeg altijd Poepen moet ik meer niet :)
  X Es

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier moet ik spontaan om lachen. Weet je dat "poepen" in Nederland een andere betekenis heeft dan in België ;)?

   Verwijderen
 7. Herkenbaar, ja zeggen en dan begint het te wringen.
  Je collega mag blij zijn met dit perfect afgewerkt mandje. Prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi mandje!
  Bij mij staat er deze week ook een klein projectje te wachten waar ik Decovil voor wil gebruiken. Heb het nog niet eerder gebruikt, ben benieuwd of het me gaat lukken.
  Moeten... Zou er iemand zijn die dit leuk vindt? Ik maak heel graag vanalles voor anderen, maar aub in de stofjes en kleuren die ik zelf ook leuk vind en zéker niet met een deadline.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een mooie mand, daar is iemand heel blij mee, ja soms moeten we teveel, soms ook van ons zelf ;-)
  groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het is wel een eer als iemand je zoiets vraagt dat betekend dat ze je hoog hebben zitten, dat is mooi. Jammer dat het dan een moeten word. Het is in ieder geval een prachtig mandje geworden, of je hem nou moest of mocht maken. XX esther

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zeer mooi gemaakt!! Mooie kleurtjes ook.
  En ja dat moeten,... Sinds ik leef met een chronische ziekte 'moet' ik dat moeten afleren. Helaas ben ik vrij ambitieus en wil ik veel en 'moet' ik dus veel van mezelf. Geen goede combinatie dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb slechts één grote "moeten": ik moet al mijn deadlines van de school halen (moet de opdrachten tijdig teruggeven met feedback, moet stagelessen gaan observeren van elke student, moet verslagen posten op het internet...) Eigenlijk is moeten bij mij alleen maar "werkgerelateerd" Al de rest is zoals Katrien zegt: mogen.
  Hoewel mijn dochter momenteel boven zit te roepen dat ze honger heeft.
  Zou ik dan eten moeten gaan maken?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Knap mandje geworden! En dat "moeten" daar erger ik me ook hoe langer hoe meer in, hoe ouder ik word, ik kan er ook almaar minder tegen. We zullen ons moeten wapenen ertegen, want ook de maatschappij dwingt ons dikwijls tot moeten en dat haat ik!
  Grtjes, rita.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat knap, het is echt mooi geworden, ondanks het "moeten", dat is denk ik met alles zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Moeten, er zijn tegenwoordig heel veel moetjes in mijn leven. En daar word ik moe van!
  Ik streef naar opnieuw meer magjes en dagen waarop ik eens foert kan zeggen als de moetjes niet echt moeten haha. ;-)
  Je combineerde de stofjes weer prachtig, daar heb jij toch echt een uitzonderlijk talent voor!

  BeantwoordenVerwijderen