4 oktober 2015

vakantie - deel 1

Met heimwee denk ik terug aan een week Bretagne. Even pauze, rust. Geen angstaanjagende toekomst, maar gewoon in het moment. Niet dat die momenten allemaal zo makkelijk waren. Toch was er elke dag een moment dat alles klopte. En die koester ik.

Dag 1 was er één van reizen. Nota bene overstappen in Parijs, wat de nodige stress gaf. Als eerste uitstappen in de Nord, speuren naar metrolijn 4 en hop de net binnenrijdende metro in. Met mijn zware rugzak en vouwfiets een weg banen door de honderden reizigers in Montparnasse. Gelukt!
In Auray wisselde ik de trein voor de vouwfiets. Langs kleine weggetjes en paden naar de camping in Le Bono rijden (aan de Golf du Morbihan). Fijn! Maar zo mountainbiken in de bossen op een vouwfiets en met een zware rugzak, dat is toch niet zo evident...


Dag 2 begon in een miezerige regen en eindigde in stralende zon. Met tussendoor een hevige regenbui. Het had wel iets, dat schuilen onder een grote eik met dicht bladerdak, luisteren naar het getik van de regen, voelen hoe de blaadjes uiteindelijk toch bezwijken onder de druppels.

De vakantie werd ingezet met een lange wandeling in de buurt. De geur van wier en die van dennen wisselden elkaar af. De doorkijkjes tussen de bomen met zicht op het water zijn al snel mijn favoriet. En dan nog liefst met tegenlicht.


Op dag 3 overtrof ik mezelf en reed een zestigtal kilometer op mijn vouwfiets. Nu is 60 km fietsen niet zo veel, maar op mijn vouwfiets kan dat tellen! Want hoe handig zoiets ook is, ik zit daar behoorlijk ineengedoken op. Reken daar nog eens het te kleine zadel bij, wat maakt dat het comfort ver te zoeken is.

De fietstocht bracht mij langs een aantal megalieten in en rond Carnac. En bij de echte zee, met echte golven die rollen en breken op het strand. Dat past beter bij me dan het kabbelende water van de Golf du Morbihan.


Op dag 4 had ik nood aan mensen rond mij. Opnieuw de fiets op en een dertigtal km tot in Vannes gereden. Kleine paadjes, deels ook te voet, waar fietsen verboden was. Schitterende doorkijkjes en die herfst, zo mooi zag ik ze nog nooit... Rozenbottels en bessen in elke tint van rood tot blauw. Miljarden dennennaalden en miljoenen eikels die zo heerlijk knisperen onder mijn banden.

Hoewel ik het weet, liet ik me toch weer vangen. Alleen een stad bezoeken accentueert de eenzaamheid alleen maar. De meeste mensen keuvelen per twee, babbelen... De moed zonk me in de schoenen. Gelukkig was daar wel het mooie winkeltje. Met de moed was ook de energie weg. Een stuk van de terugweg deed ik met de bus (lang leve de vouwfiets).


Dag 5 stond in het teken van rust vinden. In de voormiddag werd de sjaal afgewerkt. Gezelschap van de campingkippen. Hoewel ik dat gezelschap iets minder op prijs stelde tijdens mijn middageten. Elke kruimel werd weggepikt, bijna voor die de grond kon raken. Ik vreesde een beetje voor mijn tenen. Of erger, een kip die opspringt en mijn stuk brood zelf aanvalt.


In de namiddag heb ik een eindje gewandeld. En vooral veel gelezen. De voeten bungelend in het water. Liggend op het randje die je op de foto ziet. Zalige rust gevonden. Pas onderbroken toen ik nattigheid voelde aan mijn broek en een droger oord moest opzoeken.

"Als je het licht niet kunt zien" van Anthony Doerr. Echt een prachtig boek! Hij schrijft zoals ik het graag heb. Met enorm veel gevoel. Ingetogen, liefdevol, warm. En het is heerlijk dik...


De kleuren van de herfst. Hoe mooi...

En de rest, dat is voor over een paar dagen. Zo kan ik nog eens mijmeren over vakantie, terwijl ik weer aan het werk ben.

18 opmerkingen :

 1. Mooie foto's, en een mooi verhaal, ik kom helemaal in de sfeer...
  En hoewel ik een groot gezin heb, lijkt het me zalig om zo eens alleen weg te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig verslag, zo zijn we dat van jou gewoon :-)
  Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Diepe bewondering dat je dat in je eentje doet ,prachtige plaatjes en gezellig verhaal alsof ik achter op de fiets zit

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een schitterende sfeer weet je te vangen in je foto's!! Echt prachtig en helemaal in combinatie met je verslag, zo mooi. Ik had wel wat schrik van de kippen; zo dicht bij me zou ik heeeel eng vinden (fobietje :-( ].
  Geniet lekker na, groetjes, Nelleke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ben trots op je, dat heb je toch maar mooi allemaal in je eentje gedaan! En wat was het mooi.... Vooral dat gouden licht. En je behoedzame omgang met de kippen was zeer verstandig; manlief heeft meegemaakt dat de kippen op een vakantieboerderij de worstjes van de bbq af pikten en ermee aan de haal gingen!
  Lieve groetjes,
  Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtige beelden en mooi verslag, zo genieten we mee van de streek.
  Het boek van Doerr ligt hier te wachten, nu nog tijd vinden om het te lezen.
  Fijne week !

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie foto's en uitstekend verslag, ben benieuwd naar verslag 2

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zo te zien heb je het daar heerlijk gehad.
  Ik kan me je levendig voorstellen: zowel gebukt op je vouwfiets als etend terwijl de kippen in je tenen pikken. :)

  En nu helemaal opgeladen, klaar om er weer tegen aan te gaan.
  Fijne nieuwe werkweek,

  Brigitte die uitkijkt naar deel 2

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo, dat zou ik nu nooit durven : met de trein en metro en fiets op reis.....geweldig ! Als dat geen grenzen verleggen is ! Het zag er wel een zalige rustige camping uit ! Benieuwd naar het vervolg .

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was de laatste week dat de camping open was. Er was bijna niemand meer...

   Verwijderen
 10. Da's een vakantie waar ik voor zou tekenen... Nee, ik mag nie liegen, die dag met 60km op een vouwfiets, dát is niet echt mijn ding (60km ?? Op ne plooifiets ?? Zijt gij een atleet in uw vrije uurkes ? Chapeau !)
  Veel sterkte met het "back to work" ;-)))

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik een atleet, haha... Je zou mij nog een eind achter je laten bij de beklimming van de zandbergtoren. :-)

   Verwijderen
 11. Ten eerste wat ben je dapper! Petje af hoor zo alleen met de trein en de fiets! Wat heb je het heerlijk gehad zeg! Maar 60 km op je vouwfiets, nogmaals petje af. Je woonwagen ziet er ook erg gezellig uit. Krijgen we nog foto's van de binnenkant te zien? Ik verheug me al op deel 2 :-))) xx Esther

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Foto's van de binnenkant zijn er niet. Die was nochtans volledig blauw...
   Ik heb het wel even overwogen, maar dan toch niet gedaan.

   Verwijderen
 12. Jong wat een zalige plekjes! Daar zou ik geld voor geven om daar te kunnen zitten! Die vouwfiets lijkt me inderdaad iets minder fantastisch maar werken aan je conditie doe je met dat ding zeer zeker! pffff
  Moedig van je om die trips te maken! Dat zou ik dan weer niet kunnen opbrengen in mijn eentje... ik zou dat niet eens durven! Knap van je hoor... de sjaal is geweldig mooi... en je foto's nog mooier... zouden zo in een vakantiecatalogus kunnen met een massale trek naar Bretagne als gevolg!
  Allé nu ga ik rappekes deel 2 lezen!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mooie foto's en zalige heerlijke toffe plekjes die je bezocht en vond, toch heb je nog veel bezocht ondanks de minder praktische vouwfiets, echt knap van je! En je sjaal geraakte af, super!
  Grtjes, rita.

  BeantwoordenVerwijderen